Murray: hoop dat jullie genoten

Eindelijk konden de Britse tennisfans juichen voor een Britse winnaar van het mannentoernooi op Wimbledon. Andy Murray vervulde de lang gekoesterde wens door de eerste thuiswinnaar te worden sinds Fred Perry in 1936.

In de laatste game hield Wimbledon zijn adem in, Murray verprutste onder immense druk drie wedstrijdpunten en moest Novak Djokovic nog enkele breakmogelijkheden toestaan.

Na even op adem te zijn gekomen, stond een stamelende Murray de fans te woord. "Iedereen wilde een Britse winnaar zien, ik hoop dat jullie hebben genoten", aldus de kampioen. Zijn opponent was een sportief verliezer.

"Ik weet hoeveel dit betekent voor iedereen in het land, dus goed gedaan Andy, je verdient dit echt'', zei Djokovic. "Het was een eer om deel uit te mogen maken van deze finale.''

De aanvoerder van de wereldranglijst was in de finale geen schim van de man die vrijdag in een indrukwekkend gevecht had afgerekend met Juan Martín del Potro. Djokovic maakte beduidend minder punten op zijn eerste service dan de rest van dit toernooi en hielp de als vanouds goed verdedigende Murray met de nodige simpele missers.

Laatste game

Hij voorkwam dat Djokovic aan een succesvolle inhaalslag kon beginnen. "Ik heb veel tegen Novak gespeeld, hij is een echte vechter, die al zo vaak uit verloren positie is teruggekomen. Ik heb geen idee wat er allemaal gebeurde, ik kan me niets meer herinneren van die laatste game'', aldus Murray, die even later de gouden beker toonde aan de enthousiaste fans buiten het stadion.

De premier van Groot-Brittannië, David Cameron, was erbij toen Murray zijn droom verwezenlijkte op de All England Club. "Een fantastisch optreden, een ongelofelijke dag voor Andy Murray, maar ook voor het Britse tennis en voor Groot-Brittannië. Het was absoluut een voorrecht om dit te mogen meemaken."

"Titel doet denken aan Spelen"

De winst van Murray haalde een speciaal gevoel bij Cameron naar boven. "Het voelde als de Olympische Spelen, zo'n moment waarvan je weet dat het hele land meekijkt. En daar staat dan een fantastische sportman die hier alles voor opzij heeft gezet. Hij wilde zo graag winnen. En dan zet hij ook nog zo'n voortreffelijk optreden neer. Hij bleef maar ballen slaan die je de adem benamen. Het was een sensatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl