Historische Wimbledon-titel Murray

Andy Murray heeft voor het eerst in zijn loopbaan Wimbledon gewonnen. In de finale versloeg hij de als eerste geplaatste Serviër Novak Djokovic met 6-4, 7-5, 6-4.

Murray, de nummer twee van de plaatsingslijst, is de eerste Britse winnaar sinds Fred Perry in 1936. Het was alweer de zevende keer dat hij in de finale van een grand slam-toernooi stond, maar pas de tweede keer dat hij als winnaar van de baan stapte.

Vorig jaar was Murray al dicht bij de titel, maar toen was Roger Federer hem in een zinderende finale de baas. Hij won vervolgens echter wel de olympische finale op het Londense gras en ook op de US Open ging de 26-jarige Schot met de zege aan de haal.

Murray goed uit de startblokken

De wedstrijd begon met een rally van twintig slagen en daarmee was de toon direct gezet. De spelers streden in intense, lange rally's voor elk punt, al werden veel van die rally's wel beslist met een onnodige fout.

Murray, die op weg naar de finale met Michail Joezjny slechts één speler uit de mondiale toptwintig trof, kwam prima uit de startblokken. Een vroege break werd door Djokovic gerepareerd, maar een break op 3-3 bezorgde Murray de set.

In de tweede set begon de Schot iets minder agressief. Djokovic kon dicteren vanaf de baseline en liep uit naar 4-1. Murray was echter niet van slag en won acht van de volgende negen games.

Murray wint laatste vier games

Djokovic toonde toch nog veerkracht. Hij wist zijn foutenlast iets terug te brengen en vocht zich van 0-2 naar 4-2. Gesteund door het fanatieke publiek rechtte Murray de rug en met vier games op rij bracht hij de fans in extase.

Het hoogtepunt van de wedstrijd was de slotgame. Na drie gemiste matchpoints, drie gemiste breakpoints en tal van schitterende rally's sloeg Murray op zijn vierde matchpoint alsnog toe.

"Dit voelt net iets anders dan vorig jaar. Die verloren finale was één van mijn zwaarste momenten ooit. Ik weet hoe graag de mensen hier een Britse winnaar wilden, dus ik hoop dat ze een beetje genoten hebben", lachte Murray.