NOS NieuwsAangepast

Klassieker zonder uitpubliek loont

Het weren van uitpubliek bij de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord heeft zijn vruchten afgeworpen. Vier jaar lang zijn er rond wedstrijden geen grote confrontaties geweest tussen de supporters van de twee clubs. De maatregel heeft ook bijna een miljoen bespaard op de politiekosten, blijkt uit onderzoek van de NOS.

In 2009 besloten de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam om voortaan geen supporters van de bezoekende club toe te laten bij de klassieker. Aanleiding waren aanhoudende ongeregeldheden bij de wedstrijden en de voortdurende stijging van de politiekosten. Vrijdag wordt de maatregel geëvalueerd. Dan wordt bekeken of supporters van Feyenoord weer welkom zijn in de Arena en supporters van Ajax in de Kuip.

Gehalveerd

Uit politiedocumenten blijkt dat het aantal agenten dat wordt ingezet bij de klassieker meer dan gehalveerd is: van ruim 400 per wedstrijd in 2008 naar minder dan 200 in 2012. Dat scheelt meer dan 100.000 euro per wedstrijd. Maar wat voor de politie nog belangrijker is; die agenten kunnen worden ingezet voor andere taken, bijvoorbeeld in de wijken.

Ook voor de clubs is het spelen zonder uitpubliek voordeliger. Ze hoeven minder stewards in te zetten en kunnen meer kaartjes verkopen omdat er geen vakken tussen de verschillende supportersgroepen leeg hoeven te blijven.

Burgemeesters

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vindt dat het kostenaspect meegenomen moet worden in een besluit. "Maar voetbal heeft een maatschappelijke betekenis. Het gaat om meer dan alleen een rekensom." Toch wil hij nog niet zeggen of de maatregel volgend jaar wordt opgeheven.

Burgemeester van der Laan van Amsterdam staat er iets anders in . Hij vindt dat de harde kern van Ajax de aflopen tijd z'n goede wil heeft getoond, onder meer tijdens de huldiging van het kampioenselftal. "Als ik puur naar Amsterdam kijk, dan vind ik dat het de goede kant op gaat."

Supportersverenigingen

De supportersverenigingen en Ajax en Feyenoord hebben de afgelopen maanden intensief met elkaar en met andere partijen gesproken over een plan om toch weer uitpubliek toe te laten bij de klassieker, eventueel bij wijze van proef. De supportersverenigingen vrezen vooral dat het permanent weren van uitpubliek een precedentwerking zal hebben. En dat daardoor meer uitwedstrijden met een hoog risico zonder publiek van de bezoekende club worden gespeeld.

De duurste klassieker was de play-offswedstrijd voor de voorronde van de Champions League op 23 april 2006. Toen zette de Rotterdamse politie 560 agenten in. Burgemeester Opstelten liet die dag 800 supporters preventief oppakken. Daardoor liep het aantal overuren enorm op. De politieinzet kostte ruim vijf ton in euro's.

In het onderzoek rekenen we 70 euro per agent per uur. Daarbij zitten ook de kosten van opleiding, gebouwen en uitrusting (beheerskosten).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl