NOS WielrennenAangepast

Martin wint tweede Pyreneeënrit

Daniel Martin heeft de negende etappe in de Tour gewonnen. De Ier van Garmin klopte in de tweede Pyreneeënrit, waarin veel gebeurde maar de gevolgen gering waren, de Deen Jakob Fuglsang (Garmin) in de eindsprint.

Er stonden vijf cols op het menu van de tweede bergrit en al na twee cols was de chaos compleet. Er was al geen sprake meer van een peloton en geletruidrager Chris Froome zat geïsoleerd na het wegvallen van Richie Porte en alle andere Sky-helpers.

Mollema nu derde

De Spaanse renners spanden samen om hem op zijn rug te leggen, maar Froome hield simpel het wiel van zijn concurrenten. Kort voor de top van de laatste klim sprongen Fuglsang en Martin weg en zij hielden stand in de resterende dertig kilometer.

Bauke Mollema finishte in de groep Froome en steeg in het algemeen klassement van de vierde naar de derde plaats, dankzij de terugval van Porte.

Twee colletjes goed voor slagveld

De 185 overgebleven renners begonnen rond 11.30 uur aan de negende etappe en de tweede door de Pyreneeën. Op de 168 kilometer lange rit naar de streep in Bagnères moest de meute vijf cols over, waarvan vier van de eerste categorie.

Er waren maar twee colletjes nodig om een slagveld te veroorzaken met Porte, de rechterhand van Froome, als grootste slachtoffer. De Amerikaan, vermoedelijk moegestreden na het beulswerk voor zijn kopman, moest al snel voorin afhaken.

Na de Col de Menté (top op 44 kilometer) reden circa dertig man op kop. Cadel Evans zat daar niet bij, maar de Tour-winnaar van 2011 maakte een achterstand van 0.55 in amper 6 kilometer goed met een weergaloze afdaling.

Spaans complot deert Froome niet

Na de Menté gebeurde er van alles; zo moest geletruidrager Froome het plots zonder helpers doen en gooiden Alejandro Valverde en Alberto Contador het op een akkoordje om de Brit aan het wankelen te krijgen. Froome hield na een aanval van Valverde echter stand en juist Contador moest passen.

Door Valverdes versnelling versplinterde de kopgroep, maar met de Peyresourde in aantocht kwamen de afgehaakte Contador, Joaquim Rodriguez, Mollema en Laurens ten Dam weer terug bij de groep-Froome.

Pierre Rolland, Romain Bardet, Bart De Clercq, Ryder Hesjedal en Thomas de Gendt bereikten met lichte voorsprong op de groep met favorieten de top van de Peyresourde, de derde col van de dag. Simon Clarke kwam in de afdaling langszij.

Quintana valt aan op de slotklim

Op de Peyresourde bleef een nieuwe Spaanse aanval op Froome uit, maar in de aanloop naar de Louron Azet kwamen de Spanjaarden weer samen, ogenschijnlijk voor overleg over een nieuwe coup.

Op de Azet gebeurde er echter niets en de vluchters mochten nog even dromen van de overwinning, ook nog tijdens de beklimming van de Hourquette. Maar lang duurde die droom niet, want de groep met favorieten kwam op de slotklim voorbij.

Op de slotklim viel Nairo Quintana vier keer aan, maar Froome gaf geen krimp. Omdat de kanshebbers elkaar nauwlettend in de gaten hielden, kregen Fuglsang en Martin de kans weg te rijden en zij bereikten met lichte voorsprong de top.

Martin klopt Fuglsang in sprint

Wout Poels kwam als derde boven op een half minuutje, maar slaagde er niet in Fuglsang en Martin te achterhalen.

Het koppel hield in de resterende 30 kilometer de rond een halve minuut schommelende marge vast, ondanks de noeste arbeid van Robert Gesink, die het tempo bepaalde in de groep met achtervolgers. De vluchters bleven weg en in de sprint bleek Martin een stuk rapper dan Fuglsang.

Martin, dit jaar winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, werd zo de eerste Ierse etappewinnaar in de Tour sinds Stephen Roche in 1992.

Wout Poels werd negende, net voor Mollema, die door de inzinking van Porte naar de derde plaats in het klassement opschoof. Ten Dam eindigde als zeventiende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl