NOS NieuwsAangepast

Belgen richten protestbank op

In België hebben 43.000 mensen uit protest tegen de bankencrisis een nieuwe bank opgericht. Met de coöperatieve NewB-bank willen ze toekomstige klanten transparantie in het geldverkeer geven.

Daar ontbreekt het volgens de oprichters in de bankwereld nog steeds aan.

Alleen basistaken

NewB lanceerde in het voorjaar een actie om geïnteresseerden te werven die geld wilden steken in de protestbank. Er werd gerekend op 10.000 aanmeldingen, maar het werden er 43.000. Ook gaven 89 non-gouvernementele organisaties aan dat ze met NewB in zee wilden gaan. Gisteren werd het formele besluit genomen om de bank op te zetten.

Er is nog veel onduidelijk over de nieuwe bank, bijvoorbeeld wie NewB gaat leiden. Wel staat vast dat de coöperatieve bank alleen de basistaken van een financiële instelling zal uitvoeren zoals kredietverlening. Riskant beleggen is uit den boze, wordt met nadruk gezegd.

Startkapitaal

NewB gaat op zoek naar het benodigde startkapitaal van 60 miljoen euro. Dat bedrag hoeft niet op de rekening van de bank te staan voordat een start gemaakt kan worden. Volgens een woordvoerder volstaan toezeggingen van beleggers. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het geld er komt.

De Belgische protestbank zegt inmiddels ook over de grenzen te kijken naar vormen van samenwerking. Het is onduidelijk of daarbij ook Nederlandse instellingen in het vizier zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl