NOS NieuwsAangepast

Nog geen massaal protest Egypte

In Egypte heeft de Moslimbroederschap zijn aanhangers opgeroepen om opnieuw de straat op te gaan, maar daaraan wordt nog niet massaal gehoor gegeven. In Caïro demonstreren wel enkele tienduizenden aanhangers en tegenstanders van de broederschap, maar vergeleken met afgelopen vrijdag is het nog erg rustig.

Het leger heeft gewaarschuwd dat het geen provocaties zal tolereren. Iedereen die de openbare orde verstoort, zal krachtig worden aangepakt, zegt het leger.

Gewonden

Vrijdag raakten aanhangers en tegenstanders van de afgezette president Morsi in Caïro en andere steden slaags. Bij die confrontaties vielen 36 doden en raakten meer dan duizend mensen gewond.

De Moslimbroederschap wil net zo lang demonstreren tot Morsi weer president is. Hun leiders benadrukken dat hij democratisch is gekozen en zeggen dat het leger woensdag een staatsgreep heeft gepleegd.

Premier?

Intussen is nog steeds niet duidelijk wie interim-premier wordt. Gisteravond werd op het laatste moment de benoeming van de liberale politicus Mohamed ElBaradei afgeblazen na felle protesten van de Nour-partij. Deze islamitische partij steunt het afzetten van Morsi, maar wil niets te maken hebben met ElBaradei. Ook in kringen van hervormers leven tegen hem bezwaren.

Een woordvoerder van interim-president Mansour zei in een verklaring dat er nog over de benoeming van een interim-premier wordt onderhandeld. Het is de bedoeling dat de interim-regering onder meer voorbereidingen treft voor nieuwe verkiezingen. Een datum moet nog worden vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl