NOS NieuwsAangepast

Jordanië klaagt geestelijke aan

De Jordaanse justitie beschuldigt de radicale islamitische geestelijke Abu Qatada van het beramen, begin 2000, van aanslagen in Jordanië op Amerikanen en Israëliërs.

Abu Qatada heeft daarbij volgens de officiële aanklacht nauw samengewerkt met al-Qaida. De geestelijke kwam vanochtend aan in de Jordaanse hoofdstad Amman. Hij was uitgeleverd door Groot-Brittannië en werd meteen na aankomst op de luchthaven gearresteerd.

De geestelijke was bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij wordt nu opnieuw berecht.

Marteling

Abu Qatada woonde in Engeland. Meer dan tien jaar zijn er rechtszaken gevoerd, zowel bij Britse als Europese rechters, om toestemming te krijgen voor de uitlevering. Jarenlang werd met succes aangevoerd dat Abu Qatada kans liep om in Jordaanse gevangenschap te worden gemarteld.

Maar Engeland en Jordanië hebben in april een verdrag gesloten waarin staat dat verkregen bewijs door marteling niet rechtsgeldig is. Daarmee werd de weg vrijgemaakt voor de uitlevering van de radicale moslim.

Al-Qaida

Abu Qatada (53), die eigenlijk Omar Othman heet, werd gezien als een van de belangrijkste al-Qaida-leiders in Europa. Volgens de Britten stond hij onder meer in contact met Zacarias Moussaoui, een van de al-Qaida-terroristen die betrokken waren bij de aanslagen van 11 september 2001.

Premier Cameron is blij dat de uitlevering een feit is en dat Abu Qatada opnieuw in eigen land berecht kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl