NOS NieuwsAangepast

Slachtoffers uit vliegtuig geslingerd

De twee mensen die zijn omgekomen bij het vliegtuigongeluk in San Francisco zijn bij de crash uit het vliegtuig geslingerd. Reddingswerkers vonden de slachtoffers enkele honderden meters van de romp van het toestel.

Het ging gistermiddag mis bij de landing van het vliegtuig van het Koreaanse Asiana Airlines, met 307 mensen aan boord. Doordat het toestel voor de landingsbaan de grond raakte, schampte de staart van het toestel een dijk en sloeg het hard tegen de grond.

Weggeslagen

"Het was ineens boem!", zegt overlevende Eliott Stone tegen CNN. "De staart schoot omhoog en iedereen sloeg tegen het plafond. Toen schoof het vliegtuig zo'n 300 meter over het asfalt en rolde om. Daarna probeerde iedereen weg te komen, omdat er brand uitbrak."

"De staart kreeg de hardste klap", zegt Stone. "De plek waar de stewardessen zitten werd helemaal weggeslagen." De twee doden hebben beide de Chinese nationaliteit. Het zijn twee meisjes van 16.

Stone besefte pas enkele minuten nadat het vliegtuig was leeggestroomd dat er elders ook slachtoffers lagen. "We stonden allemaal buiten op een plek en zagen toen iemand aan komen strompelen. Dus toen renden we ernaartoe en zagen nog allemaal lichamen liggen. Een stuk of vijf mensen die niemand had zien liggen."

Geen waarschuwing

Naast de twee doden zijn er 49 zwaargewonden. Een aantal van hen is er slecht aan toe. De slachtoffers hebben vooral botbreuken door de harde landing. De brandweer doorzocht het wrak toen het vuur gedoofd was, maar trof geen slachtoffers meer aan in het toestel.

Volgens inzittenden was er geen enkele indicatie dat er iets mis was en werd er ook niet gewaarschuwd voor problemen. Wel zeggen sommigen dat ze vlak voor de crash de motoren hoorden loeien, alsof de piloot nog snel meer hoogte wilde maken.

Ervaren

Een ooggetuige die vanuit zijn hotelkamer naar de dalende vliegtuigen stond te kijken, zag eerst ook niets vreemds aan het toestel. Pas op het laatste moment realiseerde hij zich dat het mis zou gaan. "Ze zaten te vroeg laag. Als ze drie seconden langer hadden gehad, was alles gegaan zoals het had moeten gaan."

De Boeing 777 was onderweg van Sjanghai naar San Francisco na een tussenlanding in Seoul. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van het ongeluk. Het weer was goed en de bemanning was volgens de luchtvaartmaatschappij zeer ervaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl