NOS NieuwsAangepast

ElBaradei vanavond premier Egypte

In Egypte wordt Mohamed ElBaradei vanavond beëdigd als waarnemend premier door interim-president Mansour. De benoeming was woensdag al aangekondigd, nadat het leger president Morsi had afgezet.

De Moslimbroederschap zet zich af tegen de benoeming van ElBaradei. De beweging heeft voor morgen opnieuw opgeroepen tot demonstraties tegen de interventie van het leger. Bij onlusten in Egypte vielen gisteren verspreid over het land dertig doden.

Nobelprijs voor de Vrede

ElBaradei was een van de oppositieleiders tijdens het bewind van president Mubarak, die twee jaar geleden werd afgezet. Hij was ook oppositieleider in het jaar dat Morsi aan de macht was. Voor zijn terugkeer in de Egyptische politiek was ElBaradei directeur van de het internationaal atoomagentschap IAEA. Hij kreeg voor dat werk de Nobelprijs voor de Vrede.

In een interview met de BBC verdedigde ElBaradei donderdag het ingrijpen door het leger. Daarmee is volgens hem een burgeroorlog voorkomen. Hij vindt dat de interventie geen coup genoemd mag worden, omdat het leger optrad namens 22 miljoen Egyptenaren en een burgerregering heeft aangesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl