NOS SportAangepast

Tweede wegtitel de Vries op EK

Elma de Vries heeft bij de EK inline- skaten op de weg na de puntenkoerstitel ook goud veroverd op de marathon.

In de eindsprint won de Drentse van de Duitse Katharina Rumpus, met wie ze al na drie van de zeventien ronden was ontsnapt.

Met nog zeven ronden te gaan ging Manon Kamminga op jacht naar de koploopsters, waarna ze per ronde tien tot vijftien seconden van haar achterstand afhaalde. De gouddelfster van deze EK (vijf titels op de baan, twee op de weg) kon het gat met het duo echter niet dichten; de Friezin moest op 0.42 genoegen nemen met brons.

De dertigjarige De Vries was bij vorige EK's op de marathon al goed voor twee keer brons (2004, 2010) en één keer zilver (2009).

Swings de beste in massasprint

Bij de heren ging de Europese titel op de afsluitende marathon naar de Belg Bart Swings (22), die bij de EK aan geen enkel ander onderdeel had meegedaan.

De regerend wereldkampioen won overtuigend de massasprint, voor de Fransman Alexis Contin en de Italiaan Fabio Francolini.

De onrustige wedstrijd in Almere stond bol van de ontsnappingspogingen, waarbij ook Swings zich niet onbetuigd liet.

Tot de vermetelen die vergeefs poogden weg te blijven, behoorden ook Ingmar Berga en Jan Blokhuijsen. De laatste hield het met de Fransman Nola Beddiaf vol tot op anderhalve ronde van het einde.

Gary Hekman was uiteindelijk met zijn vijfde plaats de beste Nederlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl