NOS NieuwsAangepast

Traangas en waterkanon op Taksim

De politie in Istanbul probeert demonstranten te verjagen van het Taksimplein. Agenten grijpen in met waterkanonnen en traangas.

Vanavond is een grote demonstratie georganiseerd. Mensen die daarvoor naar het plein komen, worden direct door de politie weggejaagd.

Zijstraatjes

Ook in de nabijgelegen drukke winkelstraat Istiklal staan veel mensen. Zij roepen leuzen naar de oproerpolitie. Die probeert hen met traangas de kleine zijstraatjes in te drijven.

De demonstranten willen het nabijgelegen Gezipark innemen. Dat is, sinds de ontruiming door de politie drie weken geleden, hermetisch afgesloten voor publiek.

Volstrekt normaal

Eerder vandaag zei de gouverneur van Istanbul dat het park morgen weer opengaat. Hij waarschuwde ook dat als het geplande protest door zou gaan, de politie zou ingrijpen. Desondanks hebben zich duizenden demonstranten op het plein verzameld.

Voor de Turkse radio en tv noemde minister van Binnenlandse Zaken Güler het politie-ingrijpen volstrekt normaal. "Mensen mogen het Gezipark in, maar niet om daar zonder toestemming te demonstreren. Doen ze dat wel, dan grijpen wij natuurlijk in met waterkanonnen en andere instrumenten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl