NOS NieuwsAangepast

Aanhangers Morsi doodgeschoten

In Caïro zijn volgens ooggetuigen drie aanhangers van de afgezette president Morsi doodgeschoten door veiligheidstroepen. Zij zeggen dat militairen het vuur openden toen honderden mensen oprukten naar de kazerne waar Morsi aanvankelijk werd vastgehouden.

Het leger zegt dat alleen losse flodders en traangas zijn ingezet tegen de demonstranten.

Bij de kazerne van de Republikeinse Garde in Caïro staan militairen opgesteld die de betogers op afstand houden. Morsi zit nu vermoedelijk in een gebouw van het ministerie van Defensie.

Demonstraties toegestaan

De Moslimbroederschap had voor vandaag grote demonstraties aangekondigd na het vrijdaggebed. In een wijk in het oosten van de stad verzamelden zich tienduizenden betogers, die leuzen schreeuwden tegen de interventie door het leger.

Het leger heeft vooraf laten weten dat demonstraties zijn toegestaan, tenzij de nationale veiligheid in gevaar wordt gebracht.

Elders in Egypte

Moslimbroeders zijn op wat zij de 'Vrijdag van Woede' noemen ook met tienduizenden de straat opgegaan in Alexandrië en andere steden. In Ismailia schoten militairen in de lucht om te voorkomen dat het kantoor van een gouverneur werd bestormd.

De liberale partijen die achter het ingrijpen van het leger staan, hebben hun aanhangers ook tot demonstraties opgeroepen. De vrees bestaat voor gewelddadige confrontaties tussen de twee kampen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl