"Ook Frankrijk bespioneert burgers"

Ook Frankrijk heeft een geheim programma waarmee internetgegevens van burgers worden bekeken. Dat schrijft de krant Le Monde. Het programma zou lijken op het Amerikaanse PRISM, maar onderzoekt alleen de metadata en niet de inhoud.

Dat betekent dat alleen wordt bekeken wie met wie communiceert en wanneer. Volgens Le Monde is het een programma van de Direction Générale de la Sécurité Extérieure, een veiligheidsdienst die zich op het buitenland richt.

Het zou systematisch gegevens verzamelen over data die door computers en telefoons in Frankrijk worden verstuurd, ook bijvoorbeeld gegevens van Facebook en Twitter. Ook bekijkt het gegevens die vanuit Frankrijk naar het buitenland gaan.

Geen bron

De krant noemt geen bron voor de onthulling. Elektronische gegevens worden opgeslagen in een ondergrondse bunker van de DGSE. Andere Franse spionagediensten hebben vrij toegang tot de informatie, zo schrijft Le Monde.

Frankrijk heeft fel gereageerd op de onthulling dat de Amerikaanse veiligheiddienst NSA burgers begluurt op internet. President Hollande riep op tot uitstel van de onderhandelingen over een vrijhandelszone tussen de Europese Unie en Amerika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl