NOS NieuwsAangepast

President Assad blij met val Morsi

De Syrische president Assad heeft in een interview gezegd dat de afzetting van president Morsi gezien moet worden als het eind van de politieke islam. Hij prees de Egyptische protestbeweging die Morsi ten val heeft gebracht.

De oorlog in Syrië heeft mogelijk ook een rol gespeeld in de afweging van het leger om Morsi af te zetten. Morsi's aanwezigheid half juni bij een bijeenkomst van radicalen waarin werd opgeroepen tot een heilige oorlog in Syrië zou kwaad bloed gezet hebben bij de legertop. Morsi zelf had opgeroepen tot een militaire interventie in Syrië.

Geen volksopstand

Bronnen binnen het Egyptische leger hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat de legertop daar niets van wilde weten. Het leger gaf de volgende dag een verklaring uit waarin stond dat de enige rol van het leger de bewaking van de grenzen is.

In het interview dat Assad gaf zegt hij dat de rebellen in Syrië al hun middelen hebben gebruikt en er niet in geslaagd zijn om zijn regime ten val te brengen. Hij herhaalt dat Syrië geen volksopstand beleeft, maar een samenzwering die gesponsord wordt door westerse landen en rijke Golfstaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl