NOS NieuwsAangepast

Van Rijn verbiedt shisha-pen niet

De shisha-pen wordt niet verboden. Staatssecretaris Van Rijn heeft het RIVM naar de elektronische waterpijp laten kijken, en is tot de conclusie gekomen dat "er geen sprake is van een onveilig product".

Het RIVM constateerde dat het roken van de shisha-pen de keel en luchtwegen irriteert en dat onduidelijk is wat de effecten op de lange termijn zijn. Maar Van Rijn vindt dit onvoldoende aanleiding om in te grijpen.

Stoppen

Hij stelt dat er geen signalen zijn dat de shisha-pen veel gebruikt wordt en dat de consument er elk moment mee kan stoppen. "Ook zouden consumenten zich de vraag moeten stellen waarom ze dit product überhaupt willen gebruiken."

Er wordt nader onderzoek gedaan naar de effecten van het shisha-roken op de lange termijn. Het ministerie van Volksgezondheid zal dat volgens de staatssecretaris goed in de gaten blijven houden.

Afraden

Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut zegt dat jonge kinderen door het gebruik van de shisha-pen een hoger risico lopen om later te gaan roken. Het instituut blijft het dan ook afraden. Het Trimbos onderzoekt hoeveel jongeren de pen gebruiken. Het is een relatief nieuw fenomeen en daarom zijn er weinig cijfers bekend, zegt Van der Gouwe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl