NOS NieuwsAangepast

Ecuador wil hulp afluisteronderzoek

Ecuador wil dat de regering in Groot-Brittannië helpt bij het onderzoek naar de afluisterapparatuur in de Ecuadoraanse ambassade. Gisteren meldde de minister van Buitenlandse Zaken in Ecuador dat in de ambassade in Londen een verborgen microfoon is gevonden.

In het gebouw houdt WikiLeaks-oprichter Julian Assange zich schuil. Hij heeft van Ecuador politiek asiel gekregen, maar loopt de kans aan Zweden te worden uitgeleverd als hij de ambassade verlaat.

Boekenkast

Volgens minister Patino van Buitenlandse Zaken in Ecuador werd de apparatuur half juni al gevonden, toen Ecuadoraanse technici de bedrading van het gebouw controleerden. Ze vonden in een stopcontact achter een boekenkast een microfoontje, dat op afstand met een telefoon kon worden geactiveerd. De gesprekken die in die ruimte werden gevoerd, konden zo worden afgeluisterd.

De Ecuadoranen denken dat de apparatuur is aangebracht door het Britse bedrijf dat de ambassade beveiligt.

Verkrachting

De ambassade van Ecuador is al langer dan een jaar de verblijfplaats van Julian Assange. Hij wordt in Zweden verdacht van de verkrachting van twee vrouwen. Assange zegt dat hij onschuldig is en is bang dat Zweden hem aan de Verenigde Staten zal uitleveren.

De VS wil hem vervolgen voor het publiceren van geheime documenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl