NOS NieuwsAangepast

Doden en feest na afzetting Morsi

In Egypte zijn de afgelopen nacht zeker veertien doden gevallen bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de afgezette president Morsi. Ook zijn er tientallen gewonden gemeld.

De meeste doden vielen in de noordelijke kustplaats Marsa Matrouh: acht, onder wie twee agenten en zeker vier aanhangers van Morsi. In Alexandrië vielen zeker drie doden en vijftig gewonden. Ook in Minya vielen drie doden, onder wie twee politieagenten.

Volg de ontwikkelingen op de voet in ons liveblog.

Brandbommen

Volgens de Moslimbroederschap zijn er ook in Caïro gewonden gevallen. Onbekenden zouden het vuur hebben geopend op de deelnemers aan een pro-Morsi-demonstratie. Ook zou er met brandbommen zijn gegooid.

Het Egyptische leger had blokkades om pro-Morsi-demonstraties gelegd. De deelnemers mochten vertrekken, maar er werden geen mensen toegelaten.

Op en rond het Tahrirplein werd tot diep in de nacht feest gevierd door tegenstanders van Morsi. Daarbij werd veel vuurwerk afgestoken en "Allah is groot" en "Leve Egypte" geroepen. Toen het licht werd, waren er nog steeds veel mensen op het plein.

Militaire inlichtingendienst

Morsi wordt vermoedelijk vastgehouden in zijn presidentiële paleis, al zijn er ook berichten dat hij vastzit in een gebouw van de militaire inlichtingendienst.

Ook andere leiders van de Moslimbroederschap zijn opgepakt. Daarbij is ook Saad el-Katatni, de voorzitter van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid: de partij van Morsi. Volgens Al Jazeera heeft het leger een lijst opgesteld met namen van driehonderd Moslimbroeders die gearresteerd moeten worden.

Burgerregering

President Obama heeft de militairen opgeroepen om de macht zo snel mogelijk over te dragen aan een democratische burgerregering. De VS trekt geen partij in dit conflict en verlangt alleen dat de wet en democratische regels worden nageleefd, zo liet hij weten.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is bezorgd over de ontwikkelingen in Egypte. Hij riep de Egyptenaren op om de kalmte te bewaren en geen geweld te gebruiken. Hij wil net als Obama dat er snel een democratische burgerregering wordt geïnstalleerd.

De Saudische koning Abdullah heeft de waarnemende Egyptische president Adli Mansour gefeliciteerd. "Moge Allah u helpen om de verantwoording te dragen die op uw schouders rust en de hoop van het Egyptische volk te vervullen", schreef hij. Hij prees de militairen voor hun "wijsheid en tussenkomst".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl