NOS NieuwsAangepast

Zuid-Amerikaanse top om Morales

De organisatie van Zuid-Amerikaanse landen Unasur komt vandaag in een spoedvergadering bijeen. Op de agenda staat het incident met de Boliviaanse president Morales dinsdag in Europa. Het vliegtuig van Morales mocht na vertrek uit Moskou niet over Frankrijk en Portugal vliegen, omdat klokkenluider Edward Snowden mogelijk aan boord was.

De Zuid-Amerikaanse landen zijn woedend over de behandeling die hun Boliviaanse bondgenoot Morales heeft moeten ondergaan. "We zien dit niet als de vernedering van een zusterstaat maar van heel Zuid-Amerika", zei de Argentijnse president Kirchner.

Verzoek van de VS

De twaalf Unasur-landen hebben aanwijzingen dat ook Italië en Spanje het vliegtuig van Morales niet wilden toelaten. Ze denken dat de toegang tot het luchtruim werd geweigerd op verzoek van de VS.

Naast Morales zelf zullen de presidenten van Ecuador, Venezuela, Argentinië, Uruguay en Suriname de spoedvergadering in Bolivia persoonlijk bijwonen.

Het 'overvliegverbod' dwong Morales tot een tussenstop in Wenen. Toen bleek dat Snowden niet aan boord was, kon hij zijn reis vervolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl