NOS NieuwsAangepast

Nachtpapegaai eindelijk op de foto

door correspondent Robert Portier

Voor het eerst is een Australische vogelliefhebber erin geslaagd een foto te maken van een levende nachtpapegaai. De Pezoporus Occidentalis, zoals de kleine papegaaiensoort officieel heet, is uiterst zeldzaam. In de afgelopen honderd jaar werd het dier slechts een paar maal waargenomen, voor het laatst in 2005.

Woensdag presenteerde ontdekker John Young voor een publiek van honderd liefhebbers foto's en een video van de nachtpapegaai. Experts reageerden lyrisch. Ze spraken van "de heilige graal in de wereld van de Australische vogelaars".

17.000 uur

De ornitholoog van een museum noemde de nachtpapegaai een van de moeilijkste vogels ter wereld om te zien.

Ook John Young kreeg het niet cadeau. Verspreid over 15 jaar spendeerde hij 17.000 uur in het wild voor hij de papegaai voor zijn lens wist te krijgen. Behalve een paar foto's maakte hij ook een videoclipje van 17 seconden.

De nachtpapegaai komt oorspronkelijk uit Australië en leeft in het hoge gras. Tussen 1912 en 1979 werd het dier geen enkele keer gezien; aangenomen werd dat hij was uitgestorven. Verspreid over heel Australië zouden nu nog 50 tot 250 nachtpapegaaien leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl