Rutte: werkloze EU-jongere welkom

Premier Rutte wil werkloze jongeren uit Europa met werkervaring en specifieke kwaliteiten in de techniek of energie naar Nederland halen. Dat zei hij na afloop van de Europese top over jeugdwerkloosheid in Berlijn.

Het gaat volgens Rutte vooral om "hoogwaardige arbeidskrachten" uit bijvoorbeeld Italië met een aantal jaren werkervaring. Veel bedrijven in de energie-sector in Noord-Groningen en de technologische sector in de regio-Eindhoven hebben moeite om goed opgeleid personeel te vinden.

Tegelijkertijd wil het kabinet ervoor zorgen dat meer Nederlandse jongeren worden opgeleid om in deze sectoren aan de slag te kunnen.

Geen gastarbeiders

Rutte zei dat jongeren uit Europa welkom zijn op plekken waar Nederlandse bedrijven moeite hebben goed personeel te vinden. Het gaat volgens hem niet om gastarbeiders.

In Berlijn spraken Europese leiders over de mogelijkheden om elkaar te helpen om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

Besteding van geld

De EU-landen hebben 6 miljard euro uitgetrokken om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. In Berlijn ging het vandaag over hoe dat geld het beste besteed kan worden.

Nederland krijgt geen geld uit het fonds, dat is bedoeld voor landen waar meer dan 25 procent van de jongeren tot 25 jaar werkloos is. In Nederland is de jeugdwerkloosheid 10 procent.

Vooral Zuid-Europa kampt met een hoge jeugdwerkloosheid. In Spanje, Griekenland en het nieuwe EU-lid Kroatië is zelfs meer dan de helft van de jongeren werkloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl