NOS WielrennenAangepast

Cavendish wint in Marseille

Mark Cavendish heeft de vijfde etappe in de Tour op zijn naam geschreven. De Brit van Omega Pharma-Quick-Step was in de rit naar Marseille over 228,5 kilometer de snelste in de massasprint.

Thomas Gendt, Yukiya Arashiro, Anthony Delaplace, Aleksei Loetsenko, Romain Sicard en Kevin Reza namen al snel de benen en pakten een maximale voorsprong van liefst 12.45. Meer dan vijf uur reed het zestal voorop, maar op 4 kilometer van de streep werd Loetsenko als laatste in de kraag gevat.

In de finale werden verwoede pogingen gedaan om het treintje van Cavendish in de soep te rijden, maar zonder succes. De Brit bleef Edvald Boasson Hagen en Peter Sagan voor en boekte zo zijn 24ste Tour-zege.

Start zonder King

Om 12.00 uur trok het peloton zich in gang voor de vijfde etappe over 228 kilometer van Cagnes-sur-Mer naar Marseille. Ted King was er niet meer bij. De Amerikaan kreeg in de ploegentijdrit net te veel tijd aan zijn broek en werd uit de strijd genomen.

Vrijwel vanuit de start namen Thomas Gendt, Yukiya Arashiro, Anthony Delaplace, Aleksei Loetsenko, Romain Sicard en Kevin Reza de benen. De zes kregen al gauw de zegen van het peloton en verkregen een maximale voorsprong van 12.45.

De Japanner Arashiro was de best geklasseerde van het zestal, op 3.42 van geletruidrager Simon Gerrans. Orica-GreenEdge, de ploeg van de Australiër, nam de taak op zich om het grote gat met de vluchtgroep te verkleinen.

Sterke Loetsenko

En met hulp van de ploegen met sprinters in de gelederen lukte dat. De vluchters deden wat ze konden, maar de voorsprong liep gestaag terug. Van de zes vielen Sicard en Delaplace als eersten af en op vier kilometer van de meet capituleerde de jonge, maar dappere en zeer sterke Loetsenko als laatste.

Vervolgens nam Omega Pharma-Quick-Step de regie in handen. Dat ging echter niet vanzelf. Meerdere ploegen trachtten het treintje van sprintkanon Mark Cavendish in de soep te rijden, maar zonder succes. In de sprint was de Brit zijn rivalen Edvald Boasson Hagen en Peter Sagan te snel af.

Valpartij schakelt Kittel uit

Enkele honderden meters voor de finish vond een flinke valpartij in het uitgedunde peloton plaats. Daar was onder anderen de Belgische klassementsrenner Jürgen Van den Broeck bij betrokken.

De Duitse sprinter Marcel Kittel van Argos-Shimano, winnaar van de eerste etappe, kwam kort voor de finish ook ten val en kon daardoor niet meedoen in de massasprint. Danny van Poppel was op de veertiende plaats de beste Nederlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl