NOS NieuwsAangepast

Eis 20 jaar in cold case

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam eist 20 jaar cel tegen de 34-jarige Melvin R. en de 35-jarige Miquel K. Ze worden ervan verdacht Henk Opentij en Mary Run te hebben gedood. Het bejaarde stel werd in november 1997 in het huis van Opentij op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

Het onderzoek naar de moord werd meerdere keren opgepakt en weer gestaakt. Politie en het OM hadden te weinig aanknopingspunten of er was onvoldoende bewijs. In 2012 werd opnieuw onderzoek gedaan na een tip van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Die tip leidde uiteindelijk tot de arrestatie van de twee verdachten.

Pakketje

In het onderzoek gebruikte de politie bijzondere opsporingsmethoden. Zo ging een agent verkleed als postbode met een pakketje naar de vrouw van een van de verdachten. In het pakket zat een krantenartikel over de zaak met daarop geschreven: "Kan jij hier nog mee leven, Melvin?".

Het artikel veroorzaakte grote onrust bij de verdachte. Hij ging op internet op zoek naar informatie over de zaak en verstuurde veel sms'jes. Daardoor wist justitie dat hij bij de zaak betrokken was.

Inbraak

De verdachten R. en K. hebben toegegeven dat ze in de woning wilden inbreken. Vervolgens kwamen ze het bejaarde stel tegen. Vaststaat dat beide verdachten zonder buit zijn vertrokken.

De officier van justitie benadrukte in zijn pleidooi dat het onbegrijpelijk is wat er volgens hem is gebeurd. R. en K. zijn ogenschijnlijk normale mannen. Nadat ze het stel gedood hadden, spraken ze af nooit meer een woord over de gebeurtenissen te zeggen. Beide mannen gingen door met hun leven alsof er niets gebeurd was. Ze hadden werk, een huis en in het geval van R. een gezin.

Doodslag

De officier van justitie vindt dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan gekwalificeerde doodslag en niet aan moord. Daarvoor zouden ze op pad moeten zijn gegaan met de bedoeling het stel te doden.

Op gekwalificeerde doodslag staat nu maximaal 30 jaar cel. Maar het OM heeft rekening moeten houden met de maximale straf die in 1997 gold. Daarom is de eis 20 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl