NOS NieuwsAangepast

Coöperatie Utrechtse prostituees

Prostituees die in Utrecht werken, willen een coöperatie oprichten om zelf ramen uit te baten. Een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad ondersteunt het plan en wil dat burgemeester en wethouders er ook achter gaan staan.

Burgemeester Wolfsen maakte vorige week bekend dat de gemeente de vergunning van de laatste raamexploitant in de stad zal intrekken. Daardoor verliezen meer dan 200 vrouwen hun werkplek. Door de ramen zelf uit te baten, kan een deel aan het werk blijven.

Strenger beleid

Utrecht voert sinds 2010 een nieuw prostitutiebeleid. De stad ziet strenger toe op misstanden en mensenhandel. Daardoor werden eerder al vergunningen van exploitanten ingetrokken. De grootste uitbater raakt deze maand zijn papieren kwijt.

De gemeenteraad is bang dat veel prostituees die hun werkplek verliezen in de illegaliteit zullen verdwijnen. Daarom moeten ze volgens onder meer D66 de tijd, zorg en steun krijgen om een coöperatie op te zetten. De gemeente zou volgens D66 tot die tijd alles moeten doen om de vrouwen te beschermen tegen mensenhandelaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl