VNG neemt afstand van 'Deventer'

De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de VNG, neemt afstand van de plannen van wethouder De Jager van Deventer. Die maakte gisteren in een uitzending van Nieuwsuur bekend dat zij werklozen en vrijwilligers wil inzetten bij het wassen en aankleden van ouderen en hulpbehoevenden.

De Jager is wethouder Zorg en Sociale Zaken namens de lokale partij Deventer Belang. Volgens de wethouder is dit de oplossing voor de toenemende kosten waar gemeenten door de kabinetsplannen mee te maken krijgen. Gemeenten worden verantwoordelijk voor de zorg die nu nog uit de AWBZ wordt betaald. Tegelijkertijd moeten zij 25 procent bezuinigen op persoonlijke begeleiding en 15 procent op persoonlijke verzorging.

Professionele standaarden

De VNG stelt dat lijfgebonden zorg in handen moet blijven van mensen die daarvoor opgeleid zijn en de zorg uitvoeren volgens professionele standaarden. "Het is dus niet zo dat je gewassen gaat worden door de buurman of een werkloze", aldus de VNG.

In de uitzending van Nieuwsuur zijn ouderen en een gemeentelijke adviesraad kritisch over het voornemen van Deventer. Vanavond moet wethouder De Jager haar plannen uitleggen aan de gemeenteraad in een extra raadsvergadering.

In een reactie laat zij weten te betreuren dat haar uitspraken in Nieuwsuur hebben geleid tot onrust. De gemeente laat weten dat de medische verzorging, zoals het toedienen van injecties en de zorg voor protheses en katheters, een taak blijft voor professionals.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl