NOS NieuwsAangepast

Spanning in Egypte loopt op

De Moslimbroederschap waarschuwt dat ingrijpen van het leger in Egypte tot een geweldsuitbarsting zal leiden. "Vrijheid is meer waard dan ons leven", zo liet een leider van de broederschap weten.

"Het is uitgesloten dat onze leden werkeloos zullen toekijken als het leger president Morsi probeert af te zetten", zo staat in een verklaring.

Inmiddels heeft de Egyptische Centrale Bank alle bankfilialen aangeraden vandaag eerder dicht te gaan. De Centrale Bank is bang voor rellen en plunderingen. Om 17.00 uur loopt het ultimatum af dat het leger aan president Morsi heeft gesteld. Als Morsi dan niet is afgetreden zal het leger ingrijpen, schrijft de staatskrant al-Ahram.

Geweldsuitbarsting

In Egypte wordt in brede kring rekening gehouden met een geweldsuitbarsting. De voor- en tegenstanders van Morsi staan lijnrecht tegenover elkaar en er is vooralsnog geen enkel zicht op een vreedzame oplossing voor het conflict.

De Moslimbroeders zeggen dat Morsi democratisch is gekozen en dat er geen enkele reden is voor zijn aftreden. Zijn tegenstanders vinden dat de president en zijn broederschap er een potje van hebben gemaakt. Economisch gezien gaat het slecht met Egypte en als je niet tot de Moslimbroederschap behoort kan je geen fatsoenlijke baan meer krijgen, zegt het anti-Morsi kamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl