NOS NieuwsAangepast

Wenen: Snowden-gerucht is onzin

Oostenrijk geloofde niet dat klokkenluider Snowden aan boord was van het vliegtuig van de Boliviaanse president Morales. Dat waren alleen maar geruchten, zei de minister van Binnenlandse Zaken tegen de Oostenrijkse radio. Het land zag daarom geen reden om het toestel te weigeren.

Frankrijk en Portugal deden dat wel; de landen lieten het Boliviaanse presidentiële toestel niet toe in hun luchtruim. Morales heeft daardoor noodgedwongen een tussenstop moeten maken in Wenen. Hij was in Moskou voor een overleg. Gisteravond wilde de president terugvliegen naar Bolivia.

Snowden heeft bij zo'n 20 landen asiel aangevraagd, waaronder ook Oostenrijk. Dat is allemaal per brief vanuit Moskou gedaan.

"Belediging voor Bolivia"

De meeste westerse landen zeggen dat het niet mogelijk is om op die manier asiel aan te vragen. Snowden zou fysiek in het land moeten zijn waar hij de aanvraag wil doen.

De kwestie van gisteravond heeft in Bolivia geleid tot woede. Morales zelf noemde het leugens. Het kabinet vindt het incident een belediging voor het Boliviaanse volk. De minister van Buitenlandse Zaken meent dat deze actie het leven van de president in gevaar heeft gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl