Gedwongen huizenverkoop stijgt
Het aantal gedwongen verkopen van huizen is de afgelopen maanden met bijna 50 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
In de eerste helft van dit jaar deden in totaal 2.284 huiseigenaren een beroep op de NHG omdat ze een restschuld hadden bij een gedwongen verkoop. In de eerste helft van 2012 waren dat er nog 1.547.
Vooral door dalende huizenprijzen, werkloosheid en echtscheiding krijgen mensen te maken met gedwongen verkoop van hun huis. De gedwongen verkoop loopt wel steeds minder vaak via de veiling.
De gedwongen verkoop via de veiling is, zo blijkt uit de cijfers van de NHG, bijna droog komen te liggen. Volgens directeur Karel Schiffer is dat het gevolg van bewust beleid. "We willen proberen te voorkomen dat mensen hun huis via de veiling moeten verkopen. Als ze het onderhands, via een makelaar aan de man brengen, scheelt dat al snel 20.000 euro", aldus Schiffer.
Waarborgfonds
"Wij adviseren mensen om hun huis vroegtijdig te koop te zetten. Ga zo snel mogelijk aan de slag en laat het niet op een gedwongen verkoop uitdraaien, dat is ons advies."
Uit de cijfers blijkt verder dat het waarborgfonds nog steeds goed gevuld is. De NHG denkt dan ook de crisis goed te kunnen doorstaan. "We hebben nu 790 miljoen in kas, en dat zal naar verwachting de komende jaren teruglopen naar 500 miljoen euro. Maar dat was ook de bedoeling", aldus Schiffer.