Eurlings voorgedragen als IOC-lid

Camiel Eurlings is door sportkoepel NOC*NSF voorgedragen als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij volgt koning Willem-Alexander op, die eind dit jaar zou opstappen maar besloten heeft per direct te stoppen.

Eurlings is president-directeur van de KLM. Van 1998 tot en met 2004 was hij namens het CDA lid van de Tweede Kamer. In 2007 werd hij benoemd tot minister van Verkeer en Waterstaat, een ambt dat hij drie jaar vervulde.

De 39-jarige Limburger was vorig jaar voorzitter van het Olympisch Plan 2028. Begin september wordt Eurlings op het IOC-congres in het Argentijnse Buenos Aires voorgedragen. De benoeming is dan doorgaans een formaliteit.

Geen Van den Hoogenband of Krajicek

Met de voordracht van Eurlings komt een eind aan het speculeren over de opvolging van koning Willem-Alexander als IOC-lid. De afgelopen maanden vielen onder meer de namen van voormalig zwemkampioen Pieter van den Hoogenband en oud-Wimbledon-winnaar Richard Krajicek.

Eurlings heeft geen groot sportief verleden, maar was wel voorzitter van Olympisch Vuur 2028, een alliantie die bekeek of de Spelen van 2028 naar Nederland konden worden gehaald. Vorig jaar hief de beweging zichzelf op toen het nieuwe kabinet had besloten de olympische ambities op te geven.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl