NOS NieuwsAangepast

Grafruzie Mandela's voor de rechter

De oudste kleinzoon van Nelson Mandela is voor de Zuid-Afrikaanse rechter verschenen vanwege een grafruzie. Kleinzoon Mandla zou twee jaar geleden zonder toestemming drie overleden kinderen van de voormalige president hebben opgegraven en verplaatst.

Mandla is de leider van de clan van Mandela, die al weken in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt.

Volgens zijn familie liet Mandla de drie lichamen in het geheim vanuit het dorpje Qunu naar Mvezo brengen. Daar zijn ze herbegraven. Nelson Mandela werd geboren in Mvezo, maar groeide op in Qunu en woonde daar voordat hij in het ziekenhuis belandde. Volgens zijn familie wil hij naast zijn kinderen in Qunu worden begraven.

Geld verdienen

Een familielid zegt dat Mandla geld wil verdienen aan de stoffelijke resten. Hij laat een groot hotel in Mvezo bouwen en zit volgens de familie op een goudmijn als ook Nelson Mandela er wordt begraven. "Hij heeft de resten van Madiba's kinderen in 2011 gestolen, omdat hij wist dat Nelson na zijn dood bij zijn kinderen begraven wil worden", zegt een familielid.

De familie wil nu dat de rechter Mandla dwingt om de stoffelijke resten terug te brengen naar Qunu. Morgen doet de rechter uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl