NOS NieuwsAangepast

Oproep moslimgebed op Britse tv

De Britse tv-zender Channel 4 zendt tijdens de ramadan de islamitische oproep tot gebed rechtstreeks uit. De zender noemt het "opzettelijke provocatie voor kijkers die islam vereenzelvigen met extremisme".

De islamitische vastenmaand begint 9 juli. Dertig dagen lang is elke ochtend om 03.00 uur een oproep tot gebed te zien. Voorafgaand aan die oproep wordt een drie minuten durend filmpje uitgezonden, waarin moslims over hun geloof vertellen.

Op de eerste dag zijn er verspreid over de hele dag nog vier oproepen tot gebed te zien. Tijdens de rest van de ramadan worden deze oproepen alleen op de website van Channel 4 getoond.

Aandacht vragen

Volgens programmadirecteur Ralph Lee is het de taak van de zender om ook aandacht te vragen voor de religie van een minderheid.

Het belang daarvan blijkt volgens hem uit de wraakacties die dit jaar op moslims werden gepleegd, nadat twee moslimextremisten in de Londense wijk Woolwich een militair hadden vermoord.

Realistischer

De Britse Moslimraad juicht het besluit van de tv-zender toe. "Hopelijk helpt het om een realistischer beeld van de islam en moslims neer te zetten", zegt een woordvoerder.

Channel 4 is een landelijke publieke zender die voor zijn inkomsten helemaal van reclame afhankelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl