NOS NieuwsAangepast

Leger Egypte overweegt coup

Het Egyptische leger overweegt om een interim-regering aan te stellen en het parlement te ontbinden. Dat meldt het Egyptisch staatspersbureau. De maatregelen worden doorgevoerd als president Morsi en de oppositie de huidige crisis niet samen weten op te lossen.

De plannen van het leger voorzien verder in het opstellen van een nieuwe grondwet. In de tussentijd wordt het land bestuurd door een presidentiële raad, bestaande uit de voorzitter van het Hoge Constitutionele Hof, de minister van Defensie en vertegenwoordigers van politieke partijen, jongeren, moslims en christenen,

Deze presidentiële raad bestuurt Egypte tot er een nieuwe grondwet is en er nieuwe presidentsverkiezingen zijn gehouden.

Waarschuwing

De legerleiding is bereid om de plannen aan te passen als de ontwikkelingen daarom vragen. De legerleiding wil ook dat de oppositie met de plannen instemt.

Volgens persbureau AP heeft de VS alle partijen gewaarschuwd om het conflict niet verder te laten escaleren: Morsi moet nieuwe verkiezingen uitschrijven, het protest van de oppositie moet geweldloos blijven en het leger mag niet tot een staatsgreep overgaan.

Ultimatum

Het Egyptische leger heeft president Morsi gisteren 48 uur gegeven om met de oppositie tot een akkoord te komen. Het ultimatum volgde op de demonstraties van zondag Toen gingen miljoenen Egyptenaren de straat op om het vertrek van Morsi te eisen.

De oppositie eiste dat Morsi vandaag voor 17.00 uur Nederlandse tijd zou aftreden. Dit is niet gebeurd. Mogelijk komt de oppositie nu met een oproep voor een algemene staking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl