NOS WielrennenAangepast

Dagzege Orica, Gerrans pakt geel

Orica-GreenEdge heeft in de Tour de France de ploegentijdrit gewonnen. De Australische formatie was Omega Pharma-Quick-Step op het parcours over 25 kilometer in Nice net te snel af. Simon Gerrans start woensdag in de gele trui.

Bij de doorkomst halverwege moest Orica nog 0.03 toegeven op de Belgen, maar een prima tweede deel leverde uiteindelijk 0.01 tijdwinst op Omega op. In de strijd om de eindzege verloor Contador met de Saxo-ploeg (vierde) 0.06 op Sky (derde) van Chris Froome.

Vacansoleil was de beste Nederlandse ploeg op de twaalfde plaats. Belkin eindigde als veertiende en verloor 0.37 op Orica. Argos deed het rustig aan en werd laatste.

Argos zet ploegentijdrit in gang

Om 15.15 uur begon Argos-Shimano als eerste ploeg aan de 25 kilometer lange ploegentijdrit in en rondom Nice. De Nederlandse formatie, opgebouwd rond sprinters Marcel Kittel en John Degenkolb, had hier niets te winnen en dat was te merken. In een mooie lijn en keurige cadans reed Argos veruit de langzaamste tijd.

Als tweede ging Omega Pharma-Quick-Step van start en dat was andere koek. De regerend wereldkampioen, met Niki Terpstra en de wonderlijk snel herstelde Tony Martin in de gelederen, legde het parcours liefst 1.41 sneller af dan Argos en bleef lang in het bezit van de rapste tijd. De Pool Michal Kwiatkowski mocht al aan de gele trui gaan denken.

Orica pakt winst in slotkilometer

De voornaamste belagers van Omega (Sky en Garmin) beten zich stuk op de scherpe tijd van de Belgische ploeg en ook outsider Orica leek te passen.

De slotkilometer werd echter binnen een minuut afgelegd, waardoor de achterstand van 0.03 halverwege, alsnog werd omgezet in een voorsprong van een tel. Simon Gerrans, die maandag al de etappe had gewonnen, werd daardoor de zesde Australiër die het geel aan mocht trekken.

Nog achter Vacansoleil (twaalfde) klokte de Belkin-formatie slechts de veertiende tijd. Bauke Mollema verloor daardoor 0.34 op Froome en 0.27 op Alberto Contador. Dat was wat meer dan waar ploegleider Merijn Zeeman op had gehoopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl