Verkiezing EK-voorzitter 'vrije keus'

Tussenstand om 20.00 uur. Stemronde 2: Broekers-Knol (VVD) 30 stemmen, Franken (CDA) 30 stemmen, Ter Horst (PvdA) 6 stemmen, Linthorst (PvdA) 6 stemmen. Stemronde 3 zal gaan tussen de eerste twee kandidaten.

Tussenstand om 19.30 uur. Stemronde 1: Broekers-Knol (VVD) 30 stemmen, Franken (CDA) 26 stemmen, Ter Horst (PvdA) 9 stemmen, Linthorst (PvdA) 7 stemmen.

De verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer is voor de meeste fracties een 'vrije keus', zo melden Haagse bronnen. Dat wil zeggen dat de politieke leiding van de partijen niet aanstuurt op een bepaalde kandidaat en dat hun senatoren geen advies krijgen om op een bepaalde kandidaat te stemmen.

Van de coalitiepartijen VVD en PvdA doen drie kandidaten mee. De vierde kandidaat is CDA'er Hans Franken.

Stembriefjes

Om 18.00 uur kiezen de leden van de Eerste Kamer de opvolger van VVD'er Fred de Graaf. De vier kandidaten geven een presentatie van 5 minuten waarna de Eerste Kamerleden vragen mogen stellen. Dan stemmen de leden anoniem, met stembriefjes.

Als bij de eerste stemronde een kandidaat een meerderheid haalt, heeft hij of zij gewonnen. Haalt geen van de kandidaten een meerderheid dan volgt een tweede stemronde, weer met alle vier de kandidaten. Is er dan weer geen meerderheid dan volgt een derde stemronde met de twee kandidaten die in ronde twee het best scoorden.

Naar verwachting worden er 72 stemmen uitgebracht omdat de senatoren Ganzevoort (GroenLinks), Scholten (D66) en Van der Linden (CDA) in het buitenland zijn of andere verplichtingen hebben. Een meerderheid betekent dus 37 stemmen. Halen de laatste twee kandidaten ieder 36 stemmen dan volgt er een vierde stemronde.

Twee PvdA-kandidaten

Kandidaat Ter Horst van de PvdA schrijft in haar kandidaatstellingsbrief: "Ik realiseer mij dat het in de vergaderingen van onze Kamer cruciaal is dat voldoende ruimte wordt geboden voor het wisselen van gedachten en argumenten. 'Met grote stappen snel thuis' mag niet het leidende principe zijn." Ter Horst is de kandidaat met de meeste politieke ervaring, als burgemeester van Nijmegen en minister van Binnenlandse Zaken.

Kandidaat Linthorst, ook van de PvdA, schrijft: "De Eerste Kamer is altijd een politiek orgaan geweest en zal dat ook altijd blijven. Maar de partijpolitieke druk op dit huis zal de komende jaren toenemen. Dat kan de toegevoegde waarde die deze Kamer heeft aantasten. Een belangrijke taak voor de voorzitter acht ik dat hij of zij zich inzet om de eigenstandige positie van de Eerste Kamer, het toetsen van wetgeving, te bewaken."

Respectvol debatteren

VVD-senator Broekers-Knol is de derde kandidaat van een coalitiepartij: "De leden moeten bewindspersonen en elkaar kunnen uitdagen tot scherpe argumentaties, teneinde tot een deugdelijke afweging te komen over de aanvaardbaarheid van wetsvoorstellen. Door zo te werken, bewijst de Eerste Kamer keer op keer haar toegevoegde waarde. Als uw voorzitter zou ik me graag daarvoor inzetten vanuit een volstrekt onafhankelijke opstelling."

CDA-kandidaat Franken is sinds 2004 lid van de Eerste Kamer: "Ter ondersteuning van mijn kandidatuur wijs ik op mijn langdurige ervaring in rechtspraktijk en wetenschap. Daarbij heb ik eveneens zeer ruime ervaring opgedaan met het vervullen van voorzitterschappen, waarbij een vriendelijk doch beslist optreden moet leiden tot het bewaken van de procedures, het respectvol debatteren en het scheppen van een goede sfeer."

Commotie

VVD'er De Graaf trad op 18 juni terug als voorzitter naar aanleiding van de commotie rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De indruk was ontstaan dat De Graaf met opzet Geert Wilders buiten de Commissie van In- en Uitgeleide had gehouden.

De verkiezing is live te volgen via de site van de Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl