NOS NieuwsAangepast

"Elektrische auto's altijd schoner"

Het rijden met een elektrische auto is altijd schoner dan het rijden met een auto die op benzine en diesel rijdt. Dat is de conclusie van een onderzoek in Rotterdam. Het is de eerste keer dat er een langjarig onderzoek is gedaan naar elektrisch rijden.

De onafhankelijke onderzoekers analyseerden twee jaar lang 75 elektrische auto's uit het wagenpark van de gemeente Rotterdam, netbeheerder Stedin en energiebedrijf Eneco.

Kritiek

De laatste tijd is er veel kritiek op het elektrisch rijden. De auto's zouden minder zuinig zijn dan de fabrikanten beloven en veel zakelijke rijders zouden in hun hybride auto uitsluitend op brandstof rijden.

Desondanks is het rijden in de elektrische auto's altijd schoner dan in de andere auto's, zeggen de onderzoekers. Dat komt omdat een elektrische auto bij het remmen minder CO2, stikstof en fijnstof uitstoot. Bij het onderzoek is er rekening mee gehouden dat de elektriciteit voor de hybride auto's vaak door kolencentrales wordt opgewekt.

"Verder stimuleren"

De onderzoekers vinden dat het elektrisch rijden verder moet worden gestimuleerd. Zo zou de overheid de gunstige fiscale voorwaarden voor het elektrisch rijden ook na volgend jaar in stand moeten houden. Ook moeten de overheid en het bedrijfsleven zorgen voor een groot aantal oplaadpunten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl