NOS NieuwsAangepast

Snowden vraagt ook NL om asiel

Klokkenluider Edward Snowden heeft bij een groot aantal landen, waaronder Nederland, gevraagd om asiel of om hulp bij het indienen van een asielverzoek. Dat heeft de klokkenluiderssite WikiLeaks bekendgemaakt.

De aanvragen zijn zondag afgeleverd bij het Russische consulaat op de internationale luchthaven waar Snowden verblijft. Zijn belangenbehartiger Sarah Harrison heeft ze daar 's avonds laat gebracht. Het consulaat heeft ze bij de betreffende ambassades in Moskou bezorgd.

De hulpverzoeken zijn ingediend bij landen over de hele wereld. In de documenten staat het risico beschreven dat Snowden denkt te lopen als hij aan de VS wordt uitgeleverd.

"Hulp was vergissing"

Ondertussen heeft de president van Ecuador in een interview met de Britse krant The Guardian gezegd dat de hulp van zijn land aan Snowden een vergissing was.

President Correa zegt dat de reisdocumenten zonder authorisatie zijn verstrekt, dat dat een fout was en dat de klokkenluider nu Ruslands probleem is. Hij reageert daarmee op de asielaanvraag van Snowden in zijn land. Het interview werd gehouden enkele uren voordat Snowden een bedankbrief aan Ecuador stuurde voor het in behandeling nemen van zijn asielverzoek.

"Ingewikkeld"

Snowden moet op Ecuadoraans grondgebied zijn om een asielaanvraag te kunnen indienen, zegt de president nu. Zijn land neemt het verzoek niet in behandeling en is nooit van plan geweest zijn vlucht vanuit Hongkong mogelijk te maken.

Het is nu aan Rusland om het mogelijk te maken dat hij kan reizen, zegt Correa. "Zijn situatie is ingewikkeld en het is nu aan de Russische autoriteiten om daarover te beslissen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl