NOS NieuwsAangepast

Directeur Vaticaanse bank stapt op

De directeur van de bank van het Vaticaan en zijn plaatsvervanger hebben hun ontslag ingediend. Het vertrek van de twee directeuren volgt op de arrestatie, afgelopen vrijdag, van een accountant van de bank op verdenking van het witwassen van geld.

Tegen het Instituut voor Religieuze Werken, zoals de bank officieel heet, lopen al tientallen jaren gerechtelijke onderzoeken. De verdenkingen variëren van het niet melden van dubieuze transacties tot oplichting, corruptie en wegsluizen van geld.

Chef risicomanagement

De president van de bank, Ernst von Freyberg, neemt tijdelijk de functie van de opgestapte directeur waar. Ook wordt er een chef risicomanagement in het leven geroepen die er voor moet zorgen dat de bank voortaan binnen de financiële regels opereert.

Paus Franciscus lijkt het imago van de bank in hoog tempo te willen oppoetsen. Hij heeft de afgelopen weken een serie maatregelen genomen om het toezicht op de bank te versterken.

De recente arrestatie van de accountant betekende een nieuw dieptepunt in de geschiedenis van de bank. Volgens Italiaanse media had deze hoge geestelijke opdracht gegeven om twintig miljoen euro van een Zwitserse bank te halen en naar Italië te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl