NOS NieuwsAangepast

Broederschap verwerpt ultimatum

Een vooraanstaand lid van de Egyptische Moslimbroederschap zegt dat zijn partij het ultimatum van het Egyptische leger verwerpt. "Het tijdperk van militaire coups is voorbij", zei Jasser Hamza tegen de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Het Egyptische leger geeft de president Morsi en zijn Moslimbroederschap 48 uur om tot een vergelijk met hun tegenstanders te komen.

President Morsi en premier Kandil hebben inmiddels een gesprek gehad met legerchef Sisi. Dat staat althans op de Facebookpagina van Morsi. Wat het gesprek heeft opgeleverd, is niet bekendgemaakt.

Nieuwe verkiezingen

NOS-correspondent Sander van Hoorn denkt niet dat het leger zelf de macht wil grijpen of ministers wil aanleveren. Dat is de militairen in het verleden slecht bekomen, zegt hij.

"Idealiter lossen de politici het zelf op. Als dat niet lukt, zal het leger druk op Morsi uitoefenen om af te treden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven", zegt hij.

Voormalig presidentskandidaat Amr Moussa verwelkomt het ultimatum. "Het is een historische kans die niet gemist mag worden", zei hij.

Demonstraties

Het ultimatum volgt op de demonstraties van gisteren, waarbij miljoenen Egyptenaren de straat op gingen om tegen Morsi en de Moslimbroederschap te protesteren. Vandaag werd het hoofdkwartier van de Moslimbroederschap bestormd en vernield.

Na het bekendmaken van het ultimatum vlogen vijf militaire helikopters over de hoofdstad Caïro. Ze sleepten Egyptische vlaggen achter zich aan. Tienduizenden tegenstanders van Morsi op het Tahrirplein juichten toen de helikopters overvlogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl