Ben Bot: ik werd ook afgeluisterd

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot»
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot ANP

Spionage is van alle tijden, zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot vanavond in een interview met Nieuwsuur. Dat de Amerikaanse geheime diensten op grote schaal blijken af te luisteren, verbaast hem niets. In de ruim twintig jaar dat Bot EU-diplomaat was, merkte hij verschillende keren dat hij werd bespioneerd.

Zo was hij eens 's avonds aan het onderhandelen over een verdrag, toen de toenmalige premier (Balkenende, red.) hem belde. "Die zei: 'Misschien moet u dat en dat element een klein beetje bijstellen, want ik krijg net een telefoontje dat u wel erg hard bezig bent.' Ik was vanaf half negen 's avonds in gesprek en de zaal niet uit geweest, dus niemand kon dat hebben verteld." Bot wil niet zeggen welk land verantwoordelijk was voor het afluisteren, maar de VS was het in elk geval niet.

Verder herinnert Bot zich dat tijdens een verbouwing ontdekt werd dat in bepaalde zalen afluisterapparatuur was geïnstalleerd. Ook rommelde een land ooit met de vertaalcabines die het had geleverd.

Ordinair vliegen afvangen

Bot denkt dat Amerikanen twee dingen willen weten. Het gaat ze in de eerste plaats om veiligheid. Daarnaast willen ze bij onderhandelingen het onderste uit de kan halen, denkt de oud-minister.

"Het is natuurlijk altijd een voordeel om te weten welke concessies de andere partij bereid is te doen. Dan kun je daar je onderhandeling op afstemmen. Dat is gewoon ordinair elkaar vliegen afvangen. Geld verdienen."

Lang en ingewikkeld maken

Tegen afluisteren valt weinig te doen, zegt Bot. "Je neemt voorzorgsmaatregelen, maar als je een paar uur bezig bent, willen die wel eens vergeten worden. Ik denk dat dat een probleem is: je kan niet uren achter elkaar alert zijn. En je moet op een gegeven moment ook voortgang maken."

Het hielp volgens Bot om sessies lang en ingewikkeld te maken. "Voordat mensen die het moeten ontcijferen er uit zijn, ben jij alweer veertien dagen verder en de onderhandeling ook."

Deel deze pagina

Video

  • video Bot: spionage is van alle tijden Spionage is van alle tijden, zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Hij is totaal niet... verbaasd dat nu naar buiten is gekomen dat de Amerikanen op grote schaal afluisteren.
  • video "Afluisteren van vrienden is onacceptabel" Europese regeringen zijn geschokt, en Washington probeert alles te sussen. Het nieuws dat Amerikaanse... veiligheidsdiensten Europese ambassades in Washington en bij de VN in New York hebben afgeluisterd, leidt tot een flinke diplomatieke rel. Met grote woorden van Europese politici.
  • video Hollande: VS moet onmiddellijk stoppen met afluisteren De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat het verzamelen van informatie in andere... landen "niets ongewoons" is. De Franse president Hollande heeft in een reactie gezegd dat hij eist dat de Verenigde Staten direct stoppen met de afluisterpraktijken.

Audio

  • Ron Linker: ook de Fransen zijn verbolgen over afluisteren VS De Amerikanen zouden Europa op grote schaal afluisteren, zo berichtte het Duitse blad Der Spiegel dit weekeinde. In Duitsland werd... verontwaardigd gereageerd. En Nederlandse Kamerleden willen opheldering van minister Plasterk. Hoe reageren de Fransen, die ook door de VS worden afgeluisterd?
  • Tijn Sadee: het afluisteren van EU-telefoons gaat ieders bevatting te boven Europese landen hebben geschokt gereageerd op het bericht dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal internetverkeer... in Frankrijk en Duitsland zou hebben afgeluisterd. Evenals gebouwen van de Europese Unie in Washington, New York en Brussel. Het Duitse blad Der Spiegel kwam met de onthullingen, op grond van documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, een voormalig CIA- en NSA medewerker die het afluisterschandaal aan het rollen bracht.
  • Wouter Meijer: afluisterpraktijken doen Duitsers denken aan de Koude Oorlog Europese landen hebben geschokt gereageerd op het bericht dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal internetverkeer... in Frankrijk en Duitsland zou hebben afgeluisterd. De Duitse minister van Justitie is verontwaardigd.

Video en Audio

Meer video en audio