NOS NieuwsAangepast

Snowden vraagt asiel in Rusland

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft politiek asiel aangevraagd in Rusland. Dat meldt het Russische persbureau Interfax, nadat diverse buitenlandse media eerder hetzelfde hadden bericht. Interfax baseert zich op een bron binnen de immigratiedienst.

Volgens de New York Times is het asielverzoek gisteravond door WikiLeaks-activiste Sarah Henderson aan Russische diplomaten overhandigd.

Geen contact

Eerder vandaag zei de Russische president Poetin dat Snowden asiel kan krijgen als hij stopt met het schaden van Amerikaanse belangen. Hij voegde er aan toe dat hij niet dacht dat Snowden ook echt naar Rusland wil.

Poetin sprak op een persconferentie in Moskou. Hij zei verder dat Snowden niet voor de Russen werkt en dat de Russische inlichtingendiensten geen contact met hem hebben opgenomen.

Ecuador

Snowden verblijft al een week in de transitruimte van een vliegveld van Moskou. Hij heeft eerder politiek asiel aangevraagd in Ecuador, maar dat land liet weten dat de behandeling van het verzoek maanden kan duren.

De Amerikaanse klokkenluider werkte voor de CIA en NSA. Hij had zodoende toegang tot geheime informatie over afluisterpraktijken van Amerikaanse veiligheidsorganisaties. Hij speelde die onder meer door naar de Britse krant The Guardian.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl