NOS NieuwsAangepast

HRW: dichte grenzen voor Syriërs

Vrijwel alle buurlanden van Syrië houden de grenzen gesloten voor Syrische vluchtelingen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) bekendgemaakt.

Irak, Jordanië, het semi-autonome Noord-Irak en Turkije weren al langere tijd Syrische burgers die het oorlogsgeweld in hun land willen ontvluchten. Alleen Libanon, het land met verreweg de meeste Syrische vluchtelingen binnen zijn grenzen, laat nog wel Syriërs toe.

Jordanië houdt volgens HRW zijn grenzen al sinds mei gesloten. In dit land wachten naar schatting van de VN zo'n 480.000 Syrische vluchtelingen op het einde van de oorlog.

Kampen vol

In Irak (158.000 vluchtelingen) worden sinds maart geen Syrische burgers meer toegelaten. Turkije (387.000 vluchtelingen) heeft HRW laten weten dat alle vluchtelingenkampen in het land vol zitten.

Syrië dreigt een "openluchtgevangenis" te worden voor de tienduizenden burgers die de oorlog willen ontvluchten, zegt HRW. De organisatie vraagt internationale donoren om druk uit te oefenen op de buurlanden van Syrië en genereus geld te geven voor de opvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl