NOS NieuwsAangepast

ING, ABN: wel leningen schaliegas

ING en ABN Amro zijn direct of indirect betrokken bij de productie van schaliegas in de Verenigde Staten. Beide banken hebben een team in Amerika dat zich richt op financieringen in de olie- en gasindustrie.

"Daar zitten ook klanten bij die zich bezighouden met schaliegaswinning", zegt een woordvoerder van ING. Eerder vandaag werd bekend dat de Rabobank uit principe wereldwijd geen geld investeert in de productie van schaliegas, vanwege de mogelijke milieuschade.

Milieubescherming

ABN Amro benadrukt dat de bank geen projecten financiert voor schaliegaswinning, maar via klanten in die sector wel indirect betrokken is. ING sluit niet uit dat de bank rechtstreeks aan financiering van schaliegasproductie doet. De bank eist in dat geval dat de schaliegaswinning met de best beschikbare technieken gebeurt op het gebied van milieubescherming en veiligheid.

Wat betreft de schaliegaswinning in Nederland zijn de banken terughoudend. ING heeft besloten om tot eind 2016 helemaal geen leningen te verstrekken voor het winnen van schaliegas in Europa. ABN Amro zegt dat de financiering in Nederland niet aan de orde is.

De bank volgt de actuele discussie over de milieuschade en wacht het rapport af van minister Kamp van Economische Zaken over de effecten van boren naar schaliegas. Dat rapport wordt later deze zomer verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl