NOS NieuwsAangepast

Kabinet studeert op missie Mali

Het kabinet studeert op een Nederlandse bijdrage aan de VN-vredesmacht in Mali, die onder leiding staat van oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders.

Het kabinet stuurt binnenkort een zogenoemde 'kennisgevingsbrief' naar de Tweede Kamer. Dat is een soort vooraankondiging van een besluit om troepen te gaan sturen.

Actieve rol

Het is nog niet duidelijk waaruit de Nederlandse bijdrage aan de vredesmacht zal bestaan. Oud-minister Koenders, formeel de speciaal gezant voor de VN in Mali, zei eerder in een interview in de Volkskrant dat hij hoopt op een actieve rol van Nederland.

"Dat kan op allerlei manieren. Van het leveren van stafpersoneel tot inlichtingencapaciteit, van medische voorzieningen tot helikopters. Uit mijn tijd als minister weet ik dat Nederland zowel op het gebied van ontwikkelingshulp als militaire samenwerking Mali goed kent. Er staan mondiale én Nederlandse veiligheidsbelangen op het spel."

Mali, een van de armste landen ter wereld, ligt in de instabiele, maar strategisch steeds belangrijker wordende Sahelregio.

Te laat

Het kabinet heeft overigens al eerder overwogen militairen naar Mali te sturen; als onderdeel van de EU-missie in dat land. Maar daar is het niet van gekomen, de laatste keer doordat het Nederlandse aanbod te laat kwam.

De VN-vredesmacht MINUSMA is vandaag officieel geinstalleerd; de troepenmacht van 12.000 man bestaat grotendeels uit militairen die daar nu al zijn namens de Afrikaanse Unie. Daarnaast blijven er ongeveer 1200 Franse militairen in Mali, die de VN-missie indien nodig bescherming kunnen bieden.

De belangrijkste taak van de vredesmissie is ervoor zorgen dat de voorgenomen verkiezingen op 28 juli zonder problemen doorgang kunnen vinden. Die zijn uitgeschreven door de huidige interim-regering van Mali.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl