NOS NieuwsAangepast

Cardioloog: faillissement onnodig

Door verslaggever Henrik-Willem Hofs

Het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse was onnodig. Als de Raad van Bestuur in november niet direct naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) was gestapt, was het sluiten van de afdeling cardiologie te vermijden geweest.

Dat zegt Gerard van Beek, één van de drie cardiologen die sinds november 2012 op non-actief staan, in een interview met RTV Rijnmond. Het is de eerste keer dat een van de cardiologen met de media praat.

20 procent

De afdeling cardiologie was goed voor 20 procent van de inkomsten van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis.

Door het sluiten van de afdeling kwam het ziekenhuis in grotere financiële problemen, zegt Van Beek.

Sterftecijfers

De raad van bestuur van het ziekenhuis stapte naar de inspectie na een onderzoek naar de hoge sterftecijfers in 2010.

Het rapport van onderzoeksbureau Medirede constateerde dat veel patiënten als gevolg van hartfalen overleden. Volgens Van Beek was dat mede het gevolg van de manier van tellen. Een patiënt met kanker die bij de internist door hartfalen stierf, werd meegeteld bij de afdeling cardiologie.

"Geen tijd"

Na de oplevering van het rapport kregen de cardiologen van de nieuwe raad van bestuur niet meer de tijd om de problemen intern op te lossen.

Van Beek: ''Er was geen tijd om te overleggen. De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur heeft zich niets eens voorgesteld. Wij moesten later uit het nieuws vernemen dat hij 'zich rot was geschrokken' van de conclusies van het rapport. Toen lag de zaak al bij de inspectie.''

Van Beek geeft toe dat de cardiologen ook fouten hebben gemaakt. Zo hadden ze meer betrokken moeten zijn bij hun verpleegafdeling. ''Ook hadden de protocollen voor het toedienen van morfine eerder moeten worden opgesteld.''

Onderzoek

Het bestuur van het ziekenhuis wil niet reageren op de uitspraken van de cardioloog.

Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek in de zaak naar de hoge sterftecijfers. Het OM heeft 27 aangiften van nabestaanden gekregen, maar heeft nog geen besluit over de vervolging genomen.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid doet onderzoek naar de registratie en het rapporteren van incidenten in het Spijkenisser ziekenhuis.

De commissie-Danner bekijkt 800 dossiers van overleden patiënten in het Ruwaard van Putten tussen 2010 en eind 2012. Deze week wordt besloten of dat onderzoek na het faillissement nog wordt voortgezet en afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl