NOS NieuwsAangepast

Kerry: spioneren heel gewoon

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zegt dat het verzamelen van informatie in andere landen "niets ongewoons" is. Hij is daarmee het eerste lid van de Amerikaanse regering dat reageert op berichten van afgelopen weekend in het Duitse blad Der Spiegel, waarin stond dat de VS Duitsland op veel grotere schaal afluistert dan werd gedacht.

'Niets bijzonders'

"Ieder land dat zich om zijn nationale veiligheid bekommert, doet daar veel aan. Daarbij behoort ook het verzamelen van alle mogelijke informatie", zei Kerry in Brunei, waar hij is voor een conferentie. Kerry wilde niet concreet ingaan op de informatie die via klokkenluider Edward Snowden naar buiten kwam. "Ik kan alleen zeggen: voor veel landen is dit niets bijzonders."

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft intussen de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn op het matje geroepen. Hij moet zich vanmiddag melden om uitleg te geven over de omvangrijke afluisterpraktijken van de Amerikanen in Duitsland.

Grote schaal

Afgelopen weekend meldde het tijdschrift Der Spiegel dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op nog veel grotere schaal Duitsers afluistert dan eerder werd gedacht. Het blad heeft dat gezien in de geheime documenten die afkomstig zijn van Snowden. Iedere maand zouden 500 miljoen telefoontjes, e-mails en sms'jes worden afgeluisterd en bekeken.

In Duitsland is boos gereageerd op de onthullingen. Gisteren sprak minister van Justitie Leutheusser-Schnarrenberger al over "Koude-Oorlogmethodes". Vanochtend noemde een woordvoerder van bondskanselier Merkel het "onacceptabel" als de berichten over de spionage waar blijken te zijn. Hij zei verder dat het vertrouwen tussen Duitsland en de VS hersteld moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl