NOS NieuwsAangepast

"Rebellen Syrië actief in China"

China houdt rebellen in Syrië verantwoordelijk voor het geweld in de islamitische regio Xinjiang. Radicale moslims hebben in Syrië mensen geronseld, melden staatsmedia. Eerder meldde persbureau Reuters dat ook de Syrische regering verantwoordelijk wordt gehouden voor het geweld, maar dat bericht is later ingetrokken.

De Syriërs zouden illegaal via Turkije naar China zijn getrokken om daar terroristische aanslagen te plegen. Ook zouden de extremisten trainingen hebben gekregen van de Syriërs.

Het etnische geweld in de westelijke regio Xinjiang heeft de afgelopen weken aan zeker 35 mensen het leven gekost. China wijt de onrust in het gebied aan separatistische moslims die er de staat Oost-Turkestan willen vestigen.

Turkije

In Xinjiang zijn vaak botsingen tussen de oorspronkelijke islamitische bevolkingsgroep de Oeigoeren, en etnische Han-Chinezen. De Oeigoeren vinden dat de Chinese overheid hen discrimineert.

Volgens het staatsblad worden de Oeigoeren in Xinjiang sinds vorig jaar gesteund door radicale moslims uit Syrië. Het blad baseert zich op informatie van de Chinese inlichtingendiensten. Die zeggen dat de extremisten deelnamen in terroristische organisaties binnen de Syrische oppositie en vochten in het Syrische leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl