19 brandweermannen VS dood

In Arizona zijn negentien brandweermannen om het leven gekomen bij het bestrijden van een bosbrand. Ze raakten ingesloten doordat het vuur snel om zich heen greep. 22 andere brandweerlieden zijn gewond in ziekenhuizen opgenomen.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 zijn er niet zo veel brandweerlieden omgekomen in één keer.

De dode brandweerlieden maakten deel uit van de brandweer van het stadje Prescott. Ze waren bezig met een bosbrand die vrijdag door blikseminslag uitbrak ten noordwesten van Phoenix, de hoofdstad van Arizona.

Extreme hitte

De bosbrand heeft een groot gebied in de as gelegd. Honderden bewoners zijn geëvacueerd. De federale brandweer heeft honderden mensen gestuurd om de lokale brandweer te helpen.

Het vuur wordt aangewakkerd door de extreme hitte in het westen van de VS. Gisteren werd het in Death Valley 53 graden Celsius. Die temperatuur ligt maar net onder de 57 graden die er in 1913 werd gemeten, de hoogste temperatuur die ooit op aarde is gemeten.

Reactie president

President Obama heeft vanuit Kaapstad in Zuid-Afrika de nabestaanden van de omgekomen brandweerlieden gecondoleerd. Obama is in Zuid-Afrika voor een bezoek.

Gisteren bezocht hij Robbeneiland, waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten. Obama heeft de zieke Mandela zelf niet ontmoet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl