NOS NieuwsAangepast

Doden bij betogingen Egypte

In Egypte hebben op de dag dat president Morsi precies een jaar aan de macht was miljoenen mensen tegen hem gedemonstreerd. Bronnen in het leger schatten dat er 14 miljoen mensen de straat zijn opgegaan. In tientallen steden is gedemonstreerd.

De vrees voor grootschalige gewelddadigen werd niet bewaarheid. De meeste betogingen verliepen vreedzaam. Toch vielen bij confrontaties en beschietingen in verschillende steden zeven doden en raakten er meer dan 600 mensen gewond. De meeste doden vielen in het zuiden van Egypte. In Caïro viel een dode, toen jongeren het hoofdkwartier van de Moslimbroederschap aanvielen.

Ook in andere steden werden kantoren van de Moslimbroederschap aangevallen.

Angst voor confrontaties

Gevreesd wordt dat er de komende dagen alsnog bloedige confrontaties komen tussen aanhangers en tegenstanders van Morsi. De president liet gisteren nog eens weten dat hij niet van plan is te vertrekken en zijn aanhangers zwoeren hem te zullen verdedigen. Bij het presidentieel paleis verzamelden zich gisteren duizenden met stokken bewapende islamisten.

Tegenstanders van Morsi vinden dat hij de democratie om zeep helpt en een islamitische staat vestigt waarin de vrijheid onderdrukt wordt. Ook veel voormalige aanhangers van hem hebben zich tegen hem gekeerd. Zij zijn teleurgesteld door de economische achteruitgang en de toenemende onveiligheid in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl