NOS NieuwsAangepast

Terugtrekking Kunduz eerder klaar

Het ministerie van Defensie verwacht dat de terugtrekking van de Nederlandse politietrainingsmissie uit Kunduz een maand eerder zal zijn voltooid.

Volgens de planning moeten de Nederlandse militairen 1 november zijn teruggehaald. Defensie denkt dat alles zo voorspoedig zal verlopen dat de terugtrekking 1 oktober is afgerond.

Trainingsmissie

Morgen, 1 juli, komt er officieel een eind aan de trainingsmissie. Dan krijgen de laatste Afghaanse leerlingen hun certificaat, waarna een begin wordt gemaakt met het inpakken van het materieel. De missie begon in juni 2011.

Ongeveer 850 Afghaanse agenten en onderofficieren hebben sindsdien in de noordelijke provincie Kunduz een basis- of aanvullende opleiding gevolgd bij de Nederlanders. De opleiding wordt vanaf morgen voortgezet door Afghaanse trainers.

Vrijdag kwamen honderd Nederlanders in Afghanistan aan om de terugtrekking te regelen. Ze pakken de spullen in en brengen die naar Mazar-e-Sharif. Vandaar wordt het materieel teruggevlogen naar Nederland.

ISAF

De terugtrekking betekent niet dat er na 1 oktober geen Nederlandse militairen meer in Afghanistan zijn. De luchtmacht heeft in Mazar-e-Sharif nog F16's waarmee de internationale ISAF-missie wordt ondersteund. Een speciale eenheid zorgt voor het technisch onderhoud.

Daarnaast worden honderd militairen extra naar het land gestuurd. Ze werken een half jaar aan de planning en aansturing van operaties. Ze doen niet actief mee aan die operaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl