NOS NieuwsAangepast

Europa schrikt van afluisteraffaire

In Europa is geschokt gereageerd op berichten dat de Amerikaanse geheime dienst NSA ook Europese diplomaten heeft afgeluisterd. Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat kantoren van de EU in Brussel, Washington en bij de Verenigde Naties zijn afgeluisterd. Er zou ook zijn ingebroken in computers, waardoor de NSA documenten en e-mails kon lezen. Het bericht in Der Spiegel is gebaseerd op een document van klokkenluider Edward Snowden.

De voorzitter van het Europees Parlement, de Duitser Schulz, zegt dat als de berichten kloppen dat "ingrijpende gevolgen" heeft voor de relatie tussen de VS en Europa. Hij eist opheldering.

Weerzinwekkend

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Asselborn, zegt: "Als dit klopt, is het weerzinwekkend. De Verenigde Staten kunnen beter hun geheime diensten in de gaten houden dan hun bondgenoten." Hij dringt erop aan dat het programma onmiddellijk wordt beëindigd.

Daniel Cohn-Bendit, voorzitter van de Europese fractie van de Europese Groenen, wil tegenmaatregelen: "De EU moet de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de VS onderbreken."

Ook Nederlandse Europarlementariërs laten van zich horen. Judith Sargentini van GroenLinks twittert: "Alle goedgelovigheid over onze Atlantische vrienden, lijken me klaar''. Haar collega-parlementariër Sophie in 't Veld van D66 vraagt zich op Twitter af welke rechtbank dit heeft toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl