NOS NieuwsAangepast

Tahrirplein stroomt weer vol

In de Egyptische hoofdstad Caïro hebben zich op het Tahrirplein opnieuw tienduizenden mensen verzameld. Ze demonstreren tegen president Morsi, die dit weekend een jaar aan de macht is.

Het protest is een opwarmertje voor de massabetoging die voor later vandaag gepland staat en waarin naar verwachting honderdduizenden Egyptenaren het aftreden zullen eisen van Morsi. Naar het protest wordt met zorg uitgekeken, er wordt rekening gehouden met geweld.

Ambassadepersoneel teruggetrokken

De afgelopen dagen was het bij de betogingen tegen Morsi ook al onrustig. Verscheidene mensen kwamen om het leven, onder wie een Amerikaan. Er raakten honderden mensen gewond. De Verenigde Staten hebben een deel van het ambassadepersoneel teruggetrokken en roepen hun burgers op niet naar Egypte te reizen.

Religieuze leiders in Egypte waarschuwen dat de protesten kunnen uitlopen op een burgeroorlog. Het leger zegt dat het zal optreden als betogingen ontaarden in gewelddadigheden, maar voegt eraan toe dat het de wil van het volk zal respecteren.

Tamarod-beweging

Morsi is de eerste democratisch gekozen leider van Egypte. Hij won de verkiezingen nadat Hosni Mubarak in 2011 door de aanhoudende protesten op onder meer het Tahrirplein was verdreven.

Het verzet tegen Morsi, die de leider is van de streng-islamitische Moslimbroederschap, is de afgelopen tijd steeds verder toegenomen. Tegenstanders vormen de Tamarod-beweging. Ze verwijten Morsi dat hij, gesteund door de nieuwe grondwet die onder zijn leiding is aangenomen, Egypte regeert als een dictator.

Tamarod (dat 'rebel' betekent) zegt dat een petitie waarin Morsi wordt opgeroepen af te treden inmiddels is getekend door 22 miljoen Egyptenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl